Foto: Scanpix
Borås

Nytt center för hållbar design

Boråsföretaget Bergman’s öppnar inom kort butik och galleri för hållbar design mitt emot gamla Wäfveribolaget i centrala Borås, med inriktning mot ekologiska produkter.

Med ett nytt center för hållbar design ska Borås stärka sin ställning som Sveriges textilcentrum. Det hoppas boråsföretaget Bergman’s på.

Markus Bergman är doktorand på Textilhögskolan i Borås och en del av familjen Bergman, som driver företaget Bergman’s. Företaget har i över 20 år jobbat med inriktning på ekologiska kläder och textilier.

– Många människor tror att design betyder att det ska vara snyggt, men vad man egentligen menar med design då man håller på att arbeta med det är att man menar att det ska funka och att det ska vara hållbart, säger Markus Bergman.

Just den ekologiska produktionen är en viktig del i det företaget kallar för hållbar design.

Hittills har större företag utomlands utgjort den allra största kundkretsen - men nu har Bergman’s också tagit fram en egen ekologisk klädkollektion som man vänder sig med mot den svenska marknaden.

– Anledningen till att vi har kunnat göra detta och vill göra detta och vågar göra detta det är att vi tror mycket på Borås som Sveriges textilcentra även fortsättningsvis, säger Markus Bergman.

I maj slår företaget upp portarna för sitt designcentrum i Borås, med butik och galleri med inriktning på ekologiska produkter.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista