Borås

Tecle Beyene tillbaka i Borås

Migrationsverket upphävde för två veckor sedan beslutet att avvisa boråsaren Tecle Beyene till Eritrea. Tecle är nu tillbaka i Borås igen efter två månader i häktet i Göteborg.

Boråsaren Tecle Beyene är tillbaka i Borås efter två månader i häktet i Göteborg där han satt i väntan på avvisningen. Men han inte vet varför de gav honom så kallad inhibition.

För två veckor sedan upphävde migrationsverket beslutet att avvisa boråsaren Tecle Beyene till Eritrea, där han riskerar att bli torterad om han återvänder.
Tecle är bekymrad eftersom han inte vet vad beslutet innebär för honom, om han får asyl i Sverige eller inte.

För att ha något att göra på dagarna hjälper han till i kyrkans second hand-affär i Dalsjöfors. Han berättar att han inte klarar av att bara sitta i sin lägenhet, han måste ha något att göra. Tecle får inga pengar för jobbet utan han gör det för att han tycker om att jobba.

Han berättar att han i framtiden hoppas kunna börja läsa svenska i skolan, vilket han inte kan så länge han inte har fått uppehållstillstånd och får börja jobba som vilken svensk som helst.

Tecle kan inte göra så mycket mer just nu än att hoppas på det bästa.

Mats Holmberg är jurist på migrationsverket. Han får inte prata om just Tecles fall, och kan därför inte berätta vad som låg bakom Migrationsverkets beslut om att inte avvisa Tecle till Eritrea.

– Rent allmänt då efter att ett inhibitionsbeslut har fattats så tar vi ställning till om det föreligger hinder mot verkställhet, säger Mats Holmberg.

Caroline Stenman
caroline.stenman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".