"Kommunerna är för stelbenta"

Kommunerna är för stelbenta när de väljer bort lokala livsmedelsproducenter i sina upphandlingar. Det menar Peter Drotz, på företaget Lokalproducerat i Väst, som finansieras av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen.

Som vi berättat tidigare i Radio Sjuhärad valdes lokala livsmedelsproducenter bort i den senaste livsmedelsupphandlingen som flera Sjuhäradskommuner gjorde gemensamt och upphandlingen har överklagats av flera av anbudsgivarna.

Peter Drotz menar att kommunerna har varit för stelbenta. De borde ha kunnat anta mindre lokala producenter som kompletterande leverantörer till den stora totalleverantör som var billigast, genom att ta hänsyn till faktorer som miljö, kvalitet och servicegrad.

Men trots bakslaget i Sjuhäradskommunernas senaste upphandling, så ser Peter Drotz ljust på framtiden för de lokala livsmedelsproducenterna.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista