Ulricehamn

Revisorer kritiserar för Tvärredsaffären

Revisorerna i Ulricehamn riktar nu skarp kritik mot kommunledningen för Tvärredsaffären, då den gamla förskolan såldes till en politiker. Kommunen framstår inte som en seriös säljare hävdar revisorerna.

Kommunen kritiseras också att för att man behandlat köparen dvs centerpolitikern Månika Sager illa. Bland annat har man via mäklare utövat påtryckning för att få henne att gå med på flera villkor för försäljningen. Kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson, centerpartist, får den hårdaste kritiken för sitt sätt att hantera Tvärredsaffären.  Revisorerna konstaterar också att fastighetsaffären medfört risk för etnisk diskriminering. Den frågan utreds nu av diskimineringsombudsmannen, DO.

Affären där det mesta gick fel
Det är alltså en besk kritik som Ulricehamns valda revisorer kommer med i Tväredsaffären. Det var då den gamla förskolan i Tvärred skulle säljas som det mesta blev fel. Mäklaren fick tio intresserade men ingen av dem fick möjlighet att delta i försäljningen trots att flera intressenter bedömdes likvärdiga med den centerpolitiker som fick köpa fastigheten.

Ulricehamn kan inte i denna del framstå som seriös säljare. Så lyder revisorernas dom.

Centerpolitiker hamnar oförskyllt i fokus
Samtidigt fick centerpolitikern oförskyllt hamna i fokus. Hon tvingades skriva om kontraktet tre gånger, hon tvingades till ett högre pris och hon fick utstå stor uppmärksamhet i media. Allt detta utan egen förskyllan. Revisorerna konstaterar att hon behandlats olämpligt av kommunens tjänstemän och att kommunen även i denna del framstår som en oseriös säljare.

Dessutom har de negativa konsekvenserna varit många. Bland annat negativ publicitet, ekonomisk skada eftersom det dels inte var högsta anbudet som togs, dels för omfattande kostnader pga av de utredningar som gjorts i efterhand, dessutom finns det risk för etnisk diskriminering eftersom en intressent med invandrarbakgrund inte fick köpa trots högsta budet. Det utreds nu av diskrimineringsombudmannen.

Kommunledningen får hårdast kritik
Kommunchefen får kritik för att han trots att han var informerad inte styrde upp affären och kommunstyrelens ordförande får hårdast kritik för att han inte inför kommunstyrelsemötet berättade om alla konstigheter i affären som han av allt att döma hade information om eller såpass mycket information att han borde ställt frågor om materialet.

Fastighetschefen och servicechefen och kommunchefens agerande lämnar revisionen åt kommunstyrelsen att göra något åt i sin roll som arbetsgivare.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista