Borås

Sprängämne bortom lagen

Efter ett frikännande i hovrätten vill åklagarkammaren i Borås att Riksåklagaren undersöker om det högexplosiva ämnet TATP ska klassas som sprängämne.

En yngling som hade TATP frikändes nyligen av hovrätten med hänvisning till att ämnet inte finns med i någon officiell förteckning över sprängmedel, skriver Boråsåklagarna.

Boråsåklagarna visar på att detta kan vara en lucka i lagen, och frågar nu riksåklagaren om man bör fundera på en lagändring.

I dagsläget säger lagen att om sprängämnet inte finns med i listorna, går det heller inte att söka tillstånd för att använda det. Därmed bryter man heller inte mot lagen om man använder det utan tillstånd, och det anser Boråsåklagarna är otillfredsställande.

TATP har i vissa sammanhang kallats för ett terroristsprängmedel och uppges kunna blandas ihop av vanliga hushållskemikalier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista