Sjuhäradsbygden

Allt fler bränslesnåla bilar

Allt fler köper bränslesnåla bilar som är bättre för miljön. Förra året var koldioxidutsläppen från nytillkomna bilar i Sjuhärad 7,5 procent lägre än året före. Det visar statistik över nya bilars miljöpåverkan från Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket.

Mindre bilar släpper ut mindre koldioxid men Kerstin Bergman och hennes make tänkte inte på det då de köpte sin småbil.

Utsläppen av koldioxid skulle kunna minska med 20 % om alla bilköpare valde den snålaste bensindrivna modellen inom samma storleksklass som dom redan har. Om bilköparna däremot skulle gå ner en storleksklass kan utsläppen minska med 30 procent.

- Mediernas omfattande rapportering om klimatförändringen i kombination med nya skatteregler har bidragit till köp av mer bränslesnåla bilar, det säger Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets energi- och transportenhet.

Endre Zalavari har en Ford och han tänkte på miljön då han köpte sin bil.

Elizabeth Zalavari tycker dock det är svårt att veta vilja bil man ska välja ur miljösynpunkt och att utvecklingen av miljöbilar går sakta.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista