Ina Sinisalo Foto: Scanpix
Borås

Borås kan få svenskfinsk friskola

Det kan bli en finsk friskola i Borås med start hösten 2009. Sverigefinska skolan i Botkyrka AB har ansökt om att få starta friskolor i Haninge, Malmö och i Borås.

Ina Sinisalo Sverigefinska skolan i Botkyrka AB säger att de är djupt oroade över att antalet finska elever i kommunala finska klasser och Sverigefinska skolor är katastrofalt låg.

Man har i Borås haft finska klasser men de försvann kring millennieskiftet. Anledningen var att intresset för att gå i dessa klasser sjönk. Men Ina Sinisalo Sverigefinska skolan i Botkyrka AB tror att det finns underlag för en svenskfinsk friskola i Borås.

– Det finns ju en väldigt stor sverigefinsk grupp för Borås var en stor invandrarstad en gång i världen. Problemet är att statistiken tyvärr plockar bara fram dem där båda föräldrarna har finskt medborgarskap. Men helt klart är att det finns underlag, säger Ina Sinisalo.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".