Per Anders Carlsson från BDO Nordic (tv) och Borås stads näringslivschef Anders Glemfelt. Foto: Jan-Åke Thorell
Borås

Borås satsar på småföretag

Generationsväxlingen kan vara ett stort problem för många små företag och nu blir Borås stad först i landet med en unik köp-och-säljsida för småföretag.

Företagsbörsen motiveras av den stora generationsväxling som står för dörren med tusentals småföretag som riskerar nedläggning när ägarna går i pension.

Enligt statistiken riskerar 1 000 av cirka 4500 företag att läggas ned.
Borås stads näringslivschef Anders Glemfelt känner inte till någon liknande satsning.

– Vi tror att vi är först i Sverige med att göra detta som stad för att på det sättet stimulera en marknad för köp-och-sälj av generationsskiftesföretag, säger Anders Glemfelt.  

Hemsidan med den nya tjänsten är kostnadsfri för både köpare och säljare, men däremot kostar det pengar att utnyttja den expertpanel som är kopplad till sidan.

Per Anders Carlsson från redovisningsbyrån BDO Nordic ingår i den referensgrupp som tagit fram sidan och han tror att den fyller ett behov.

– Det finns ett stort antal äldre företagare som inte vet när de ska sälja och hur det går till och så vidare, säger Per Anders Carlsson.

Borås näringslivschef Anders Glemfelt säger att småföretag i regel inte fångas upp av marknaden och bland annat genom en portal på internet vill Borås nu hjälpa företagarna att hitta en köpare.

foretagsborsenboras.se lanseras den 2 maj och till hösten kommer kommunens näringslivsenhet att aktivt börja söka upp aktuella företag.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".