Carl Henric Svanberg, Ericsson Foto: Scanpix
Borås

Ericsson säger upp 1000 personer

Ericsson ska ska minska antalet anställda med 4000, varav 1000 i Sverige. Uppsägningar kommer att ske i Kumla och Sundsvall. Anställda på Ericsson i Borås erbjuds att sluta frivilligt.

Nästan 300 Ericssonjobb försvinner i Kumla och Sundsvall samtidigt Ericsson också lägger ett erbjudande om frivilliga avgångar.

I Borås tvingas ingen sluta, men däremot kan den som slutar frivilligt få 12 månadslöner. Företaget lämnar inga uppgifter om hur mycket man vill minska personalen i Borås på det sättet.

Totalt ska omkring 1 000 av sammanlagt 4000 jobb bort i Sverige.

Ericssonchefen Carl Henric Svanberg gjorde klart i början av året att bolaget ska minska antalet anställda. Nu meddelar Ericsson att lokala MBL-förhandlingar har påbörjats om personalneddragningar i Kumla och Sundsvall.

Neddragningarna gäller 200 jobb i Kumla, i huvudsak produktion och leverans av basstationer och administration. I Sundsvall omfattas alla 90 anställda och Ericsson flyttar verksamheten till Montreal i Kanada.

Erbjudandet om frivillig avgång riktas till anställda främst inom leveransverksamheten i Borås, Gävle och delar av Stockholm.

En rad orter i Sverige där Ericsson har anställda omfattas inte av erbjudandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista