Borås

Hård kritik mot LSS-boende

Ett boende för vuxna funktionshindrade i Borås, ett så kallat LSS-boende, får nu skarp kritik av anhöriga till en av de boende. Problemen handlar om stor personalomsättning och LSS-beslut som inte följs. Det hävdar mamman till en av de boende, som menar att situationen är rörig på boendet. Enligt ansvariga chefer har det blivit bättre nu.

Mammans vuxne son, som bor i egen lägenhet kopplad till boendet, har bland annat diagnoserna adhd och damp och behöver mycket struktur i sin vardag.

Mamman har fått löfte från en LSS-handläggare att arbetsgruppen runt hennes son inte ska bli för stor, men hon har alltså själv räknat till 75 olika personer som hennes son fått ha kontakt med under två år - enligt sektionschef Agneta Kristensson på Handikappomsorgen ska det istället handla om 55 personer som jobbat på boendet under den perioden.

Mammans kritik mot boendet är hård. Hon menar att hennes son inte får den hjälp han har rätt till enligt de LSS-beslut och den arbetsplan som finns.

Länsstyrelsen genomför just nu en tillsyn av boendet efter att ha tagit emot klagomål på verksamheten. Resultatet av den tillsynen väntas inom ett par månader.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".