Sjuhärad

Specialhem inte speciellt bra

Många av de speciella hem som har hand om unga med familje- eller drogproblem borde fungera betydligt bättre än vad de gör. Det visar en riksomfattande granskning som länsstyrelserna håller på med.
Fast de fem HVB-hem som hittills har granskats i Sjuhärad får goda betyg av länsstyrelsen i Västra Götaland.

HVB-hem står för hem för vård eller boende - där barn kan placeras till exempel om deras familj inte fungerar eller om de har andra problem, kanske med droger eller kriminalitet.

En delrapport från Socialstyrelsen som kom idag visar att 144 av 156 granskade HVB-hem behöver förbättras på ett eller flera områden. I några fall handlar det om så allvarliga brister att HVB-hemmen har tvingats stänga.

Men i Sjuhärad ser det bättre ut - granskningen av fem HVB-hem är klar - de ligger i Vårgårda, Herrljunga, Borås och Svenljunga. Länsstyrelsen konstataterar i samtliga fall att hemmen uppfyller de krav som ställs. I ett fall kräver länsstyrelsen bättre dokumentation av de insatser hemmet gör för att hjälpa barnen som bor där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".