Öresjön i Marks kommun. Foto: Pär Sandin
mark

Unik stam av öring ska räddas

Nu ska öringen i Öresjöarna i Marks kommun räddas. Det är en unik stam som hotas av utrotning.
Flera fiskevårdsområden går nu samman för att tillsammans med länsstyrelsen och kommunen agera i ett långsiktigt projekt. Det berättar Bo Ekberg som är ordförande i Öresjöarnas Fiskevårdsområde.

Öresjöarnas, Tolkens och Öxabäcks Fiskevårdsområde agerar nu tillsammans för att rädda öringen som är helt unik för Öresjöarna. En arbetsgrupp har bildats och man har kontaktat länsstyrelsen och kommunen för att lägga upp ett långsiktigt projekt, kanske över fem, tio år för att se om det går att rädda stammen.

Man kommer att agera för att minska bland annat vandringshindren mellan sjöarna och i åarna, med biotopvård och vattenvård under lång tid. Man kommer också försöka att med avelsfisk från sjöarna odla nya öringar som sedan planteras ut i lekområdena.

Även om öringstammen varit svag under hela 1900-talet så är det de sista 10 - 15 åren som minskningen varit kraftig och närmast katastrofal. För det har tidigare funnits exempel på öringar på över sex kilo som fångats.

Både länsstyrelsen och kommunen anser att det är ett viktigt projekt och lovvärt. Men det kommer som sagt att ta tid och kosta mycket pengar. Men man hoppas på stöd från olika håll, det finns både statliga och EU-bidrag att få för sådana här projekt.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".