Borås

Få vill ha föräldrautbildningen

Den obligatoriska föräldrautbildningen för par som vill adoptera har fått skjutas upp tre gånger i rad i Borås på grund av för få anmälda till utbildningen.

För par i Sjuhärad som vill adoptera innebär det en oviss väntan och att adoptionsprocessen förlängs.

Vi hör en kvinna som väntar på att få gå den här föräldrautbildningen:

- Det är skandal, det säger en kvinna som inte vill vara med med sitt namn i radion. Hon och hennes man har nu tre gånger fått beskedet att föräldrautbildningen, som är första steget i adoptionsprocessen, skjutits upp. De har i stället blivit erbjudna att gå utbildningen i Göteborg, vilket de har svårt att göra av praktiska skäl.

Borås kommun ansvarar för föräldrautbildningen för par från hela Sjuhärad. För få deltagare innebär enligt Anneli Jonsson på kommunens adoptionsenhet dels att ekonomin inte går ihop, dels att kvalitén på utbildningen blir för dålig - å därför har kommunen alltså valt att ställa in utbildningen de senaste tre tillfällena å istället anvisa par utbildningen i Göteborg.

Kommunen är enligt Socialstyrelsen skyldig att anvisa en lämplig föräldrautbildning. Men att anvisa par till Göteborg är inte alltid lämpligt, det håller Anneli Jonsson med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".