Ett fel i Nix gör att 40 000 abonnenter kan få säljare i telefonen. Foto: Scanpix
Sverige

Fel i Nix öppnar för säljarna

40 000 abonnenter riskerar att drabbas av samtal från telefonförsäljare - detta trots att de registrerat sig i Nix-registret.

Syftet med Nix-registret är att de anslutna ska slippa telefonförsäljning, men på grund av ett tekniskt fel kan telefonabonnenter nu ändå utsättas för oönskade samtal under minst tre månaders tid.

Spärren i Nixregistret gäller bara i tre år, och efter den tiden ska man få ett brev med erbjudande om att förlänga spärren.

Felet i Nix-registret inträffade i samband med att brev om förlängning skulle skickas till innehavarna av de anslutna telefonnumren. 
Av någon anledning försvann 40 000 nummer ur registret, och det innebär att de telefonnumrena nu kan finnas ute hos försäljningsföretagen.

Teleföretagen får dock inte använda numren längre än tre månader, och därför ska registret, enligt Nix, fungera som det ska efter den tiden.

Alla som drabbats har nu fått ett brev från Nixregistret där man ber om ursäkt för det som inträffat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".