Svenljunga

Mordmisstänkt albanska hålls kvar

Borås tingsrätt beslutade idag att den mordmisstänkta albanska kvinna som greps i en ort i Svenljunga kommun i förrgår, ska fortsätta vara anhållen. Kvinnan är misstänkt för två mord och två mordförsök i Albanien och var internationellt efterlyst när hon greps.

I och med tingsrättens beslut kommer nu albanska myndigheter ges möjlighet att komma in med en formell begäran om utlämning, säger Peter Larsson på internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Också brodern mordmisstänkt
Kvinnan greps alltså på en ort i Svenljunga kommun, efter spaning från polisen. Också kvinnas bror befinner sig i Västsverige och står under utredning av polisen. Han anhölls i mars förra året också misstänkt för flera mord i Albanien. Han har förnekat de brott han misstänks för och har hävdat att han och hans släkt varit utsatta för flera svåra övergrepp i Albanien av politiska skäl. Bland annat ska fyra bröder och flera andra släktingar ha dödats.

Brodern utlämnades inte
Den nu anhållne kvinnans bror begärdes också utlämnad av albanska myndigheter, men regeringen beslutade att inte utlämna honom, med hänvisning till artikel 3 i Europakonventionen, som säger att en person inte får utlämnas om det är sannolikt att han eller hon där löper allvarlig risk att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling.

Också i den nu anhållna kvinnans fall är det regeringen som i slutändan fattar beslut om hon kan utlämnas till Albanien.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista