Maria och Oscar Gustafsson. Foto: Mina Benaissa

"Kände mig som en dålig mamma"

Kvinnor som av olika anledningar har problem med att amma känner sig ofta som dåliga mammor. Amning är starkt förknippad med moderskap - och när det funkar, är det en fantastisk upplevelse. Men när det inte fungerar kan amningen bli en till en orimlig press.

Tvåbarnsmamman Maria Gustafsson i Sparsör utanför Borås kämpade efter båda sina förlossningar med just amningen.

Bilden av att det bara är att lägga upp barnet på bröstet och amma stämde inte med verkligheten för Maria Gustafsson. Istället levde hon ständigt med mjölkpumpen i beredskap. Den fanns med i bilen, i parken och på ICA. Allt lämnade henne med en känsla av att vara en misslyckad mamma.

Lina Palmér, barnmorska på BB på Borås lasarett och doktorand vid Högskolan i Borås, har i en studie sett hur kvinnor ser på amning som en strävan efter att vara den goda modern.

Och att det kan upplevas som både själslig och kroppslig smärta när amningen inte fungerar. Det är ont forskning kring just det här, enligt Lina Palmér.

Till skillnad från vad många tror är det inte någon självklarhet att amningen bara fungerar, enligt Lisbeth Gran på amningsmottagningen på Borås lasarett som hjälper kvinnor med just amningsproblem.

- I början av amningsperioden är det väldigt vanligt att man behöver hjälp.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista