Foto: Scanpix
Sjuhärad

Kritik mot regeringens snigelpolitik

Nyligen godkändes nematoder som motmedel mot mördarsniglar, men regeringen får kritik både för att ha agerat felaktigt och för långsamt.

Mördarsniglarna, eller spansk skogssnigel, drabbar allt fler bland annat Sjuhärad.

Nyligen beslutades att den lilla masken nematod ska få användas i bekämpningen.

Centerpartistiske riksdagsledamoten från Mark, Claes Västerteg tycker att regeringen skött saken bra, men det håller inte köttbonden Bengt Johansson från i Horred med om. Han tycker att regeringen agerar tveksamt och alltför långsamt.

– Invasionen är massiv där det handlar om 20 sniglar per kvadratmeter. ... Klockan är tio över tolv. Det här är ett sådant hot att det är hemskt.

Claes Västerteg som är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet tycker att regeringen tagit problemet på allvar.

– Det inte är planer vi behöver utan vi behöver att vi ska agera med en gång, och det gör både regeringen och jordbruksverket i dagsläget.

Bengt Johansson är dock skeptisk mot att använda nematoder mot sniglarna. Han anser att den inte provats av tillräckligt, och att det finns en risk att inälvsmasken ger sig på andra och nyttigare djur.

– Jag tror det här är mer en liten haffs för att fort få ut någonting. Pengar skulle fram mycket mer till forskarna så dom kunde snabbt agera i detta. De har för dåliga medel för att klara detta, och det är akut, säger köttbonden Bengt Johansson.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".