Nazistdemonstration. Foto: Fredrik Persson, Scanpix
Sjuhärad

Nazistpropaganda i var femte skola

Nazistisk propaganda är vanlig i skolorna i Sjuhärad. Det visar en undersökning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

Var femte högstadium och gymnasieskola har någon gång under de senaste två åren hittat propaganda på skolan.

En av de skolor där nazister har varit verksamma är Viskastrandsgymnasiet i Borås. Någon gång om året händer det enligt gymnasiechefen Anders Andrén. För två år sedan tog man sig in med flygblad ända in i elevskåpen.

- Efter att jag hade avvisat dem kom det ganska många reaktioner. Elever som kom och kände sig kränkta, arga och ledsna.

Flygbladen hade avsändaren Nationalsocialistisk front och har en stor bild av mänskliga kranier på hög, och en jämförelse mellan digerdöden på 1300-talet och den så kallade rasblandningsdöden på 2000-talet.

Enligt Sveriges Radios enkätundersökning, som har besvarats av 1300 skolor och gymnasier i landet, så har alltså var femte skola hittat liknande propaganda på skolan.

Det här är en planerad strategi, säger Rickard Ekman som är talesman för Nationalsocialistisk front.

- Ungdomarna är ju framtiden och väldigt mottagliga för vårt budskap.

Oroväckande tycker gymnasiechefen på Viskastrand i Borås.

- Där har vi som jobbar inom skolan ett ansvar att hävda allas lika värde och lika rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".