borås

Missbruksboende utreds efter anmälan

Verksamheten på boendet för psykiskt sjuka missbrukare på Tårpilsgatan i Borås kommer att utredas. Det säger idag Miriam Johansson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen på Borås kommun, med anledningen av den anmälan om missförhållanden som gjorts av tre före detta anställda på boendet.

Efter att tre före detta anställda på boendet på Tårpilsgatan anmält allvarliga brister i verksamheten på boendet, har ledningen för sociala blocket på Borås kommun under tisdag eftermiddag ett möte med chefer på vårdföretaget Aleris, som driver boendet.

De tre före detta anställda på boendet på Tårpilsgatan radar i sin anmälan upp närmare 40 punkter som ger en bild av allvarliga missförhållanden på boendet för psykiskt sjuka missbrukare.

Bland annat beskriver de stora brister gällande de drogtester som ska göras av de boende och av besökare till de boende.

Den allvarligaste punkten i anmälan beskriver hur ett depressionstest av en boende som indikerade att det förelåg självmordsrisk, inte följdes upp. Anmälarna konstaterar att mannen några månader senare påträffades död på boendet.

Allvarlig kritik riktas också mot att det förekom att nyanställd personal inte fick någon introduktion över huvudtaget.

För bara ett par veckor sedan kritiserades vårdföretaget Aleris av länsstyrelsen för brister i verksamheten på äldreboendet Byttorpsklint i Borås.

Och nu får alltså Aleris återigen hård kritik för ett boende som Borås kommun lagt ut på entreprenad till företaget.

Leif Tüll, som är affärsområdeschef på Aleris Psykiatri, säger i en kommentar till Radio Sjuhärad att företaget inte känner igen den bild som anmälan ger av verksamheten, men att man tar allvarligt på anmälan och har startat en internutredning.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".