"Stefan" tittar på ett gammalt flygblad foto:Sofia Boo
Borås

"Jag trodde inte på förintelsen"

Nazister värvar anhängar på skolorna i Sjuhärad. Var femte skola har haft påhälsning - det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

En som fastnade för slagorden är Stefan - då en ensam och mobbad kille på 14 år, som drogs med i en grupp nynazister på Sjöbo i Borås.

För fyra år sedan gick Boråspolisen ut och varnade för nazistiska och främlingsfientliga gängbildningar på stadsdelen Sjöbo i Borås.

Det rörde sig om ett 40-tal personer - och som motmedel satte kommundelen in åtgärder, bland annat i form av projektet Camp Neptun.

Nazistiska slagord på stan, hat, våld och alkohol. så beskriver Stefan sin tid som nynazist. vägen ut kom med sjöbo kommundels satnsing Camp neptun, där han under 18 månader fick chansen att börja ifrågasätta sitt nazistiska tankesätt. Ett ifrågasättande som inte minst började när han på plats i Auschwitz förstod att hans tidigare totala förnekande av förintelsen inte stämde.

Stefan är ett fingerat namn

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
033-177569

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".