Västra Götaland

Kriminella tjänar miljoner på stulen metall

I Göteborg sitter tre män häktade misstänkta för omfattande metallstölder. Sådana stölder, riktade mot företag, har blivit en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

De personer som nu sitter häktade i Göteborg ingår enligt polisen i en organisation som omsatt runt 50 miljoner kronor i stulen metall, men de är långt ifrån ensamma, menar  på Länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Det handlar om mycket välplanerade stölder, där tjuvarna använder sig av lastbilar och truckar och på mycket kort tid kan få med sig stora mängder stöldgods. Några exakta siffror på omfattningen av stölderna, och värdet på den stulna metallen är svåra att få fram, men Bertil Claesson uppskattar att det kan röra sig om miljardbelopp. Han menar att den här typen av brott blivit en mycket viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten, och därför måste samhället bli bättre på att slå tillbaka, genom bättre samarbete och ökat intresse från hela polissverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".