Det är de här olika vägarna norr om nuvarande mellan Kinna och Skene som man säger nej till.
Kinna - Skene

Trafikproblemen förblir olösta

Över 20 år så länge kan markborna få vänta på en ny trafikled mellan huvudorterna. Vägen mellan tätorterna Skene och Kinna blir allt mer trefikerad med att fler problem, men det blir ingen ny väg inom överskådlig framtid.

Ett av de största trafikproblemen i Marks tätort är den mycket stora trafikmängden mellan Kinna och Skene. Villaägare har länge klagat på en allt hårdare trafiken mellan orterna.

Men det blir ingen ny trafikled som skulle avlasta den nuvarande leden. Det säger Margaretha Lannér Hagentoft är ansvarig för den framtida planeringen av tätorten.

- Politikerna har ansett att det blir för dyrt jämfört med det pris en ny väg kostar, säger Margareta Lannér Hagentoft som ansvarar för planarbetet i tätorten.

Den mest trafikerade vägen i kommunen
Vägen mellan Kinna Skene är tillsammans med vägen genom Skene den utan jämförelse mest trafikerade vägen i hela Mark. Över 12 000 fordon per dygn passerar där varje dygn. Den räkningen är gjort i början av 2000 - talet och dagsn siffra torde vara betydligt större, kanske upp mot 15 000 fordon per dygn. Detta eftersom det i dag går betydligt fler i gymnasdiet, LIDL har etablerats sedan förra räkningen, Posten har flyttat till området och överlag har tarfiken ökat kraftigt de senaste fem åren.

Villaägare på Näs har protesterat, trafikolyckor har också inträffat och i dag börjar också allt intensivare köbildningar att blir ett problem både under morgnar och eftermiddagar.

Ny väg planeras till nytt bostadsområde
En ny trafikled till nya bostasdområden norr om Assberg har vi berättat om tidigare här i Radio Sjuhärad och vi har också berättat om en ny infart till till Velingstorp och Tygrikeshallen som ska utgå mellan Viskan och rondellen vid gymnasiet. Men den nya leden som planeras att börja vid 156:an i Skene kommer att sluta vid Velingstorp, halvägs till kinna.

Många är det som velat ha en ny trafikled via Assberg, Velingstorp ända till Kinna. Men som Margareta Lanner Hagentoft nu avslöjar har politikerna sagt nej till detta vilket gör att trafiken kommer att fortsätta att öka på den befintliga vägen under överskådlig framtid. Den blir helt enkelt för dyr.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".