Livmoderhalscancer

En lågt prioriterad fråga

Vaccination mot livmodershalscancer har en låg prioritet bland regionspolitiker i Västra Götaland. Det är för dyrt och allt för otillförlitligt säger man.

Vivienna Lesner, som 2002 själv drabbades av livmoderhalscancer, har följt turerna kring hur regionen hanterat frågan om HPV-vaccinet. 
Hon menar vaccinet tycks vara en lågprioriterad fråga, och att det saknas kunskap bland de som beslutar.

I maj förra året efter beslut om att vaccinet skulle ingå i högkostnadsskyddet gick Västra Götalandsregionen ut och uppmanade läkare att vara återhållsamma med att rabattera vaccinet. För kvinnor över 18 år är priset 4000 kronor.

Det oroar Vivienne Lesner att vaccinet inte är mer tillgängligt för alla unga flickor, och inte bara för flickor som växer upp med föräldrar som har råd att beskosta vaccination.

På regional nivå menar politikerna att det är för dyrt med allmän vaccination, dessutom pekar man på att vaccinet inte är 100 procentigt tillförlitligt.

– Regionen har sagt det att ingår det i vaccinationsprogrammet så ”fine”, men då vill vi också ha tillskott med pengar från staten, säger Centerpartisten Cecilia Andersson från Borås, ledamot i Västra Götalandsregionens Hälso- och sjukvårdsutskott.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se
tel 033-177500