BORÅS

Ingen integration för sd

Integrationsarbetet, att förbättra förståelsen mellan grupper med olika bakgrund, måste bli bättre i Borås. En ny arbetsgrupp väntas beslutas av Borås kommunstyrelse på måndag. Men partiet som motarbetar integrationen mest, Sverigedemokraterna, ställs utanför.

Sverigedemokraterna, som har en plats i fullmäktige i Borås och enligt Demoskops senaste opinionsundersökning skulle komma in i riksdagen om det var val idag, kommer inte få vara med.

Gruppen som ska arbeta med att ta fram ett handlingsprogram som syftar till att minska främlingsfientligheten och förbättra integrationen i Borås kommer att utses av kommunstyrelsen och kommer endast att bestå av personer från partier representerade i kommunstyrelsen i Borås. Därigenom utesluts alltså Sverigedemokraterna, som enbart har en plats i kommunfullmäktige från att vara en del iarbetsgruppen.

I det ursprungliga förslaget till en arbetsgrupp som lades för ungefär ett och ett halvt år sedan ville den borgerliga majoriteten att även Sverigedemokraternas representant skulle vara en del i gruppen, men efter påtryckningar från oppositionen så har nu de styrande partierna gett vika.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ulrik Nilsson, säger till Radio Sjuhärad att han fortfarande tycker att det vore bra om Sverigedemokraterna också kunde ingå i gruppen eftersom han anser att det är viktigt att man får en bredd i integrationsarbetet och att det är viktigt att alla åsikter framförs.

Men eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hotade med att inte vara med i en arbetsgrupp som skulle innehålla sverigedemokrater så vek sig alltså majoriteten och alternativet blev att enbart kommunstyrelsens partier kommer att vara representerade.

Innan sommaren hoppas kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson att arbetet ska ha kommit igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista