Borås

Borås Elnät vill flytta ställverk

Det kommunala bolaget Borås Elnät vill flytta ett ställverk från anläggningen vid Lusharpan, nedanför före detta regementet, till ett grönområde vid Kaptensgatan på Göta.

Människors oro för elektriska fält nära stora kraftledningar och elcentraler ska tas på allvar, det tycker socialdemokraterna i Borås.
Flyttplanerna har fått socialdemokraternas Ulf Olsson att reagera.

- Vi känner oss tveksamma till det, av två skäl. Det ena skälet är att man går in i ett grönområde nära ett bostadsområde vilket är väldigt tveksamt vid den typen av byggnad. Det andra skälet är att man ska inte underskatta det faktum att väldigt många människor känner oro inför strålning, säger Ulf Olsson.

Men Borås Elnät vill flytta ställverket till Älvsborgskullen, mellan Kaptensgatan och Postens huvudterminal. Borås kommunstyrelses moderate ordförande, Ulrik Nilsson, som i och för sig inte tagit ställning än, har andra tankar om ställverkets nuvarande placering nedanför regementet, intill motorvägen.

- Beror ju litegranna på Götalandsbanor, det beror på också vad det finns för alternativa tankar för den här marken. Det är en rätt bra tomt och ett ganska bra skyltläge. Det kan säkert finnas någon som tycker att den marken går att använda bättre än till det här ställverket, säger Ulrik Nilsson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista