Nordic Battlegroup läggs ner

Försvarsmakten står inför besparingskrav och Nordic Battlegroup kommer av sparskäl att läggas ner i förtid, något som kirurgen Per Örtenwall är besviken över.

Per Örtenwall, kirurg på på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är medicinsk chef för kirurgtroppen  i Nordic Battlegroup och blev förvånad när han förra veckan fick ett e-mail från försvaret om ett tidigare avsked från insatsstyrkan.

- Jag tycker det är olyckligt när man går in i avtal och bryter dem i förtid för att det blir svårt att rekrytera folk nästa gång som Sverige ska stå som ansvaret för en Nordic Battlegrup, vilket är 2011, säger Per Örtenwall.

Per Örtenwall har själv en tjänst på Sahlgrenska, dit han kan återkomma när som helst. Men för annan sjukvårdspersonal, där arbetsgivaren tagit in vikarier, tror Per Örtenwall att det kan bli svårare att komma tillbaka till sitt ordinarie jobb i förtid.

Sedan 1 januari i år har Nordic Battlegroup stått i beredskap för utlandsuppdrag, men det har inte blivit några och lär inte bli några den här gången. Något som Kirurgen Per Örtenwall är besviken över.

- Bland annat av den anledningen att vi tagit fram en massa nya materiel och det hade varit väldigt spännande att få övat och testa den i verkligheten för att se om våra planer och alla våra förberedelser håller upp när de verkligen sätts under ett hårt test, säger Per Örtenwall.

Vi har tidigare berättat att medicinsk personal i vissa fall kan kvittera ut dubbla löner när de arbetar för insatsstyrkan Nordic Battlegroup.

Läs mer här

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se