Ignacy Jakubovocz. Foto: Ann-Christin Lundberg
borås

Forskning ska ge bättre biogas

Ett nytt forskningsprojekt med SP, Sverige tekniska forskningsinstitut och Högskolan i Borås, ska studera biogastillverkning och hur den kan bli effektivare.
- Det här ska på sikt kunna få rötningen på avfallsanläggningen Sobacken att fungera bättre, säger forskaren är Ignacy Jakubovocz.

Rötningsstudien ingår i det stora forskningsprojekt kring avfallshantering som dragits igång på SP ihop med en rad andra intressenter som högskolan i Borås, Chalmers, och Västra Götalandsregionen.

Ett kunskapscentra med avancerad forskning håller på att byggas sedan ett halvår tillbaka - och rötningen på Sobacken och biogastillverkningen där är en konkret del som ska studeras.

Framförallt tittar man på avfall som är svår att röta - allt ifrån träavfall, papper till fågelfjädrar och apelsinskal. Detta för allt ska tas tillvara framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista