Ulricehamn

Tvist om arbetsskada

Försäkringskassan vill att en kvinna från Tvärred som drabbadas av nacksmärtor efter en trafikolycka ska bli av med sin livränta. Detta trots att flera läkare intygat att hennes skada berodde på olyckan.

Det var i  oktober 2002  som kvinnan fick en wiphlash-skada när hennes bil bil blev påkörd bakifrån när hon var på väg hem från arbetet.

Kvinnan, som inte haft en enda sjukdag före olyckan, fick efterhand så stora problem och smärtor att hon blev sjukskriven i omgångar. För närvarande är hon beviljad halv sjukersättning.

Kvinnan har begärt livränta enligt arbetsskadeersättningen från december 2004, något som Försäkringringskassan motsätter sig.

Kvinnan fick rätt i länsrätten i en dom i april, men det överklagas nu av Försäkringskassan trots att kvinnan har flera läkarintyg. Bland annat hävdar en försäkringslökare och en specialist i ortopedisk medicin att kvinnans sjukdom uppkommit till en följd av trafikolyckan.

Frösäkringskassan ifrågasätter wiplashskadan, anser inte att nacksmärtorna är en arbetskada till följd av olyckan eller att hon ska ha någon rätt till livränta. 

Försäkringskassan har tidigare överklagat en rad liknade fall. Förra året vann försäkringskassan ett mål mot en kvinna från Borås som haft ett tungt arbete som sömmerska i textilindustrin i nästan 40 år och som fått svåra problem med axlar och nacke.