Borås

Lindåsabäcken blir naturreservat

Efter en fem år lång process är det nu klart att det unika beståndet med den utrotningshotade flodpärlmusslan i Lindåsabäcken vid Målsryd kommer skyddas genom ett naturreservat.

I och med det så får Borås Stad sitt fjärde kommunala naturreservat, och det är något helt fantastiskt säger kommunbiologen Jenny Pleym.

Skyddade från sommaren och i all framtid
Kommunbiologen Jenny Pleym vadar runt med gummistövlar och en orange vattenkikare, längs med och i Lindåsabäcken. Hon trampar försiktigt för att inte ha sönder den utrotningshotade flodpärlmusslan, en mussla som mot alla odds förökar sig.

Till sommaren blir de som lever i Lindåsabäcken slutligen skyddade för all framtid genom ett naturresevat. Jenny har själv varit ute och märkt upp området med rödmålade stolpar i marken.

Bara formellt politiskt besked återstår
Genom att skydda Lindåsabäcken så skyddas också de höga naturvärderna som finns i form av flodpärlmusslan. Jenny Pleym har varit med från början i försöken att göra området till naturreservat. Byggnadsnämnden har gett klartecken och man väntar bara på det formella politiska beslutet.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se