Handikappanpassning

Handikappad instängd i kommunhus

Rune Larsson handikappad blev instängd när han försökte ta sig in i kommunhuset i Ulricehamn för att testa handikappanpassningen. Testet som SR gjort visar att kommunhus runt om i landet har allvarliga brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade.

Många kommunhus runt om i landet har allvarliga brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade visar en granskning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

Radio Sjuhärad besökte kommunhusen i Ulricehamn och Borås med hjälp av personer som använder rullstol.

Redan i entrén får Rune Larsson problem, han får upp de dubbla dörrarna med dörrknapp, men när han befinner sig mitt emellan så stängs dörrarna och han blir fast, för någon dörrknapp i utrymmet mellan dörrarna finns inte.

Men redan utanför huset börjar problemen för en person som använder rullstol, för någon handikappparkering finns inte utanför kommunhuet.

Över 30 kommunhus i Sverige har Sveriges Radio testat på liknande sätt och brister fanns hos samtliga. Oftast handlar det om handikapparkeringar och handikapptoaletter som är för små eller inte finns.

I Ulricehamn fungerade dörrknappar, men däremot var toaletten för liten och dörrar stängdes för tidigt.

I Borås fanns det visserligen en handikappparkering, men den är alldeles för smal , en klar brist säger Pernilla Carlsdotter som använder rullstol.

Även i Borås stadshus är handikapptoaletten för liten ,men här, liksom i Ulricehman, fungerar dock larmet vilket inte var fallet i flera andra kommunhus i undersökninge. Men däremot saknas dörröppnare inne i byggnaden och det blir stopp för Pernilla.

Pernilla Carlsdotter är besviken för hon tror inte att kommunerna kommer att klara målet om att vara tillgängliga till 2010.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se