klimatfrågan

Dataföretag sladdar med miljön

Dataföretaget Hewlett-Packard får kritik för att man skickar ut strömsladdar i massor.

En enda adapter hade fungerat lika bra, och det erkänner också företaget självt.

Istället för en adapter skickar företaget Hewlett-Packard (HP) ut strömsladdar i massor så att kunden kan använda sin dator världen över.
Detta trots att man vet att det innebär både en extra kostnad för kunden och stora ansträngningar för miljön.

– Jag kan inte avgöra om de här sladdarna är nödvändiga för det dagliga bruket, men rent spontant tycker man väl att det ser väldigt mycket ut, säger Maria Zitka - vikarierande konsumentvägledare i Borås

Mycket i sammanhanget är sex stycken likadana sladdar som skickas med till en och samma dockningsstation, något som används till bärbara datorer om man skulle vilja koppla den till en extra skärm eller mus.

Det är för att underlätta för kunden menar Arnold Dekker på företaget Hewlett-Packard i Sverige. Men han håller med om att en adapter säkert hade varit bättre.

– Absolut. det finns säkert smartare lösningar, men det är den lösningen som har funnits, säger Arnold Dekker.

Fast på HP är man beredda att hjälpa till så att sladdar som inte används till slut hamnar där dom ska - på återvinningstationen.

– Vill man inte ha de här sladdarna kan man skicka tillbaka dem till oss på HP, och då tar vi den kostnaden för frakten också, Arnold Dekker på Hewlett-Packard i Sverige.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se