Sjuksköterskestrejken

Vårdkonflikten utökas i Borås

Idag, när sjuksköterskornas strejk för bättre löner gått in på sin femte vecka, utökas vårdkonflikten på Borås lasarett. En avdelning på reumatologen stängs helt medan SÄS fått dispens för att hålla en rehabavdelning för strokedrabbade delvis öppen

- Vi kommer att behöva hjälp av närstående sjukhus för att klara stängningen, säger biträdande chefsläkaren på SÄS, Claes-Håkan Björklund:

En del boråspatienter kommer att skickas till Sahlgrenska i Göteborg.

Trots att strejkstängda avdelningar idag öppnar såväl i Skene som i Alingsås så innebär utökningen i Borås att strejktrycket ökar i Södra Älvsborg.

I hela Sverige strejkar nu närmare 7000, främst sjuksköterskor.

Gårdagens förhandlingar ledde inte till synbara resultat och på torsdag i nästa vecka utökas strejken till över 10 000 strejkande om inget sker.

Enligt sjukhusledningen har ännu ingen patients tillstånd försämrats av till exempel längre transporter på grund av strejken.

I Borås kommer SÄS inte längre kunna uppfylla vårdgarantin, vård inom tre månader.

Man fortsätter prioritera cancerpartienter och barn medan opertioner på Ortopeden och Kvinnokliniken i många fall skjuts upp. Men om man inte fått brev att en planerad operation ställts in så ska man komma, säger Claes-Håkan Björklund.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista