Bild: Scanpix
Borås

Häglared blir vindkraftsområde

Det finns ett stort intresse för att anlägga vindkraftverk i Borås kommun och nu väntas ett område runt Häglared mellan Gånghester och Dalsjöfors bli klassat som riksintresse för vindkraft.

Det innebär att Borås första större vindkraftverk troligen kommer att hamna just i Häglaredsområdet. Det säger Monica Lindqvist på kommunledningskansliet. 

Energimyndighetens beslut om vilka områden ute i kommunerna som ska klassas som ”riksintresse för vindkraft” väntas inom de närmsta dagarna.

- Det är ju Länstyrelsen som gjort den här undersökningen och vägt samman alla intressen, säger Monica Lindqvist.

Vindkraften verkar nu vara på väg till Borås. Både stora företag och privatpersoner utreder just nu möjligheterna att bygga vindkraftverk i kommunen. Bland företagen finns de båda kommunala energibolagen Göteborg Energi och Borås Energi och Miljö.

Borås kommun har just tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på vilka områden som är lämpliga för vindkraftverk.

Och att området runt Häglared är ett sånt område står alltså redan klart. Området finns med i det förslag som länsstyrelsen har lämnat till Energimyndigheten på områden ute i kommunerna som länsstyrelsen tycker är lämpliga att klassa som riksentresse för vindkraft.

Det aktuella området runt Häglared är omkring fem kvadratkilometer stort och om Energimyndigheten beslutar att det ska klassas som riksintresse för vindkraft innebär det att området i princip blir låst för annan exploatering som kan krocka med vindkraftsintresset.

Inom en tioårsperiod kommer det att finnas ett flertal vindkraftverk i Borås kommun, tror Monica Lindqvist på kommunledningskansliet.

- Det kan gå fortare också men jag tror att vi får vänja oss vid att vindkraften ingår i vår landskapsbild.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista