Boråsare lurade över 30 personer

Genom falska annonser på internet lurade en boråsare i 30-årsåldern till sig över 100 000 kronor från över 30 personer. Nu har han dömts till ett års fängelse för grovt bedrägeri och två tonåringar har dömts för medhjälp till bedrägeri.

I februari 2006 blev den nu 33-årige mannen villkorligt frigiven från ett fängelsestraff som han fått för flera fall av bland annat bedrägeri, grovt bedrägeri och förskingring.

Och det dröjde bara några månader innan det var dags igen. Sommaren 2006 utförde han det första brottet som han den här gången dömts för av Borås tingsrätt.

Mannen har annonserat ut mobiltelefoner, tv-spel och datorer på Internet. Pengar fick han av över 30 personer - men några varor levererade han inte.

Han erkänner en del av bedrägerierna, förnekar andra. En del hävdar han att han inte minns alls, vilket han förklarar med att han missbrukat alkohol.

Den 33-årige mannen lyckades också få två tonåringar, en 16-årig tjej och en 17-årig kille, att hjälpa honom med en del bedrägerier. De har bland annat upplåtit sina bankkonton för bedrägerierna och tjejen ska också ha hjälpt till med viss mejlkorrespondens.

Borås tingsrätt konstaterar att det är 33-åringen som varit den drivande kraften bakom bedrägerierna. De två tonåringarna döms till 40 timmars ungdomstjänst vardera för medhjälp till bedrägeri, samt till att betala skadestånd för de bedrägerier de varit med om.

Den 33-årige mannen döms till ett års fängelse och ska dessutom betala drygt 100 000 kronor till över 30 målsägande.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista