Operatörsbyte kan slå ut trygghetslarm

Den som har trygghetslarm hemma och som byter teleoperatör bör se upp för bytet kan få allvarliga följder, då bytet kan slå ut trygghetslarmet.

I vanliga fall ser larmjouren vem som ringer - vilket är viktigt när till exempel äldre personer ramlat och har svårt att meddela sig eller göra sig förstådda.

Men ett byte av teleoperatör kan slå ut den här funktionen säger Maritha Myhrborg enhetschef för trygghetsjouren i Göteborg. Det är därför viktigt att meddela jouren om ett byte skett.

Under våren har problem med trygghetslarm utretts på riksnivå. SKL, Sveriges kommuner och landsting har träffat branschföreträdare för att diskutera frågan. Men än så länge är lösningen på operatörsproblemet att samtalet går med bara vissa teleoperatörer.

- Men det finns ju lösningar när vi vet för då kan man lägga in ett prefix före och då brukar det fungera ganska bra, säger Maritha Myhrborg.

Anna Brodin SR Göteborg
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista