Sjuhärad

Politiker vill ha högre löner

Politikerna i regionstyrelsen har tagit fram en utredning som visar att politikerna skulle behöva få 6000 kronor mer för att komma ikapp sina kolleger i Skåne och Stockholm.

Samtidigt säger landstingsledningen, bland annat den i Västra Götaland, nej till sjuksköterskornas krav på 5000 kronor mer i månaden.

Men det är ett bisarrt krav, säger vänsterpartiets representant i arvodesberedningen, Kjell Eliasson från Borås.

- Det är ju nästan bisarrt att i en sådan här situation, när vi säger nej till betydligt lägre krav från våra sjuksköterskor, gå ut och diskutera höjningar för heltidspolitiker, säger Kjell Eliasson.

Regionen toppolitiker har 49.006 kronor i månaden. Regionstyrelsens ordförande, boråsaren Roland Andersson, har 56.357 kronor. Varje år höjs deras arvode med tre procent.

Men toppolitikerna i de andra stora landstingen har ännu mer. I Skåne ligger arvodet 6.000 kronor högre och Skånes ordförande har 15.000 mer än Roland Andersson.

Detta visar en utredning. Men det har inte lagts fram något förslag att höja ersättningarna, utöver de årliga tre procenten.

Grundfrågan är förstås: Vad är en rimlig lön för en landstingspolitiker i regionens styrelse?

- Jag kan utgå från egen del, då ser jag ju att det som så att arvodena ska ju naturligtvis stå i proportion till arbetsmängd och uppdragets tyngd, säger Kjell Eliasson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista