Graviditet

Kvinnor över 35 år erbjuds test

Senast vid nyår kommer alla gravida kvinnor över 35 år att ha möjlighet att göra det så kallade KUB-testet. 
– Provet visar sannolikheten för att fostret har någon kromossomavvikelse, till exempel Downs syndrom, säger Thore Solum som är chef på kvinnokliniken på SÄS.

KUB-testet, som är en kombination av ultraljud och blodprov, mäter sannolikheten för att fostret har Downs syndrom eller någon annan kromosomavvikelse. Idag erbjuds enbart de kvinnor som är inskrivna på mödravårdscentralen i Borås stad att göra KUB-testerna.
KUB-testerna är en typ av fostervattensprov, men inte lika farligt. Risken för missfall vid fostervattensprov ligger på mellan 0,5 - 1 %.

Men å andra sidan är fostervattensprover de enda testerna där man med nästan 100 % säkerhet kan fastställa om fostret har Downs syndrom eller andra skador.

Idag erbjuds bara en del kvinnor i Sjuhärad att göra KUB-testerna. Möjligehten finns att alla kvinnor oavsett ålder ska kunna göra testet i Sjuhärad i framtiden.

Caroline Stenman
caroline.stenman@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".