1 av 2
T. v. Johan Kling Svenska Naturskyddsföreningen, Anna Ek Länstyrelsen, och Tomas Karlsson Vegab, ägare till kraftverket. Foto: Pär Sandin
2 av 2
Foto: Pär Sandin
Bollebygd

Fiskens vandringsväg återställs Snart är öringen i Bollebygd

Vattenkraftverket i Forsa i Bollebygds kommun skadade öringsbeståndet i Nolån. Därför byggs nu en vandringsväg för fisken vid kraftverket som en del i arbetet att återställa vattensystemet.
Arbetet vid Forsa är bara en del i ett större projekt där laxöring från havet ska kunna nå Bollebygd.

Arbetet sker i samverkan mellan Vegab, som äger kraftverket, naturskyddsföreningen och länstyrelsen.

ProArbetet sker i samverkan mellan Vegab, som äger kraftverket, naturskyddsföreningen och länstyrelsen.jektet ska återställa hela vattensystemet från havet, genom via Lygnern, Storån och till slut Nolån och Sörån i Bollebygd.

Har man tur med vädret blir den här fiskvägen klar redan i år. Det ska ge öring, lax och ål möjlighet att komma förbi kraftverket och vidare i Nolån för att fortplanta sig längre upp.

Pengarna till Forsas ombyggnad kommer från Plusenergis miljöfond som Svenska Naturskyddsföreningen förvaltar. 750 000 kronor har fonden satsat vid Forsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".