Mark

Falskt alarm med låg utbildning

Politikerna i Mark har varit oroliga över att invånarnas utbildningsnivå legat lågt.
Nu visar en ny analys att Mark inte är värre än andra liknande kommuner i landet.

Allt färre Markbor har eftergymnasial utbildning, och utbildningsnivån sjunker från en redan låg nivå.

Historiskt sett är Mark ingen akademikerkommun, men folk har heller inte behövt högskolestudier. Jobb har funnits i de många småföretagen som inte efterfrågat eftergymnasial utbildning.

Politikerna i Mark har dock varit oroliga över den låga utbildningsnivån och bett om en analys. Den analysen är nu klar och ger besked om att Mark inte är annorlunda än andra jämförbara kommuner.
Analysen gjordes av Mikaeil Yousefi på utbildningsförvaltningen, och han pekar på att frågan inte är lika alarmerande som man tidigare trott.

Jämför man exempelvis med kommuner som är jämförbara med Marks kommun så visar det sig att Mark snarare ligger i mittspannet i utbildningsnivå.

– Statistiken visar ju bara de som fortfarande är inskrivna i Marks kommun, så det kan ju vara personer som har gått på Marks gymnasieskola men som har flyttat ut och därför inte finns med i statistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista