Bilen på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Scanpix
borås

Påkörd bilist fick själv betala

Det kan bli dyrt att hamna i en olycka med en utlandsregistrerad bil. Eleonora blev påbackad av en långtradare, men får ändå betala skadorna själv.

Eleonora Sveningsson blev påkörd av en tjeckisk långtradarchaufför i Annelundsmotet i januari tidigare i år.

Men den tjeckiske långtradarchauffören nekar nu till brott, och trots att många såg olyckan har Eleonora inte hittat något vittne som styrker hennes berättelse.
Därför får hon nu betala hela självrisken själv samt kostnaden för hyrbil - sammanlagt 8000 kr.

– Det känns fruktansvärt orättvist att bli ekonomiskt drabbad för något man inte vart orsak till, och att försäkringssystemet när det gäller utländska fordon gör att jag som individ och konsument blir drabbad, säger Eleonora Sveningsson.

Per Nilsson är skadechef på Eleonoras försäkringsbolag Volvia. Han tror det kan bli svårt för henne att få ut några pengar eftersom det saknas vittnen.

Praxis med utländska fordon är också att man får betala sin självrisk själv i förskott, och går det sedan att bevisa att man inte vållat olyckan kan man eventuellt få tillbaka pengarna då.

– Tyvärr är det inte så mycket att göra, utan man får faktiskt avvakta och så ligger man ute med självrisken här. Och det är inte så bra - det håller vi med om, säger Per Nilsson på Volvia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista