Ombyggnad på SÄS Foto:Gunnar Fägersten-Novik
Borås lasarett

Kritiserad sjukhusentré byggs om

Entrén på Borås lasarett ska nu bli mer tillgänglig för funktionshindrade. Trots att entrén byggdes så sent som 2004, så har det ända sedan dess funnits brister i tillgängligheten - bland annat för synskadade. Nu har regionen avsatt pengar till att förbättra tillgängligheten.

En av bristerna handlar om ledstråket i golvet i entrén som ska hjälpa synskadade fram till information. Det menar Urban Efraimsson, som jobbar på sjukhuset och som är synskadad. Han pekar på flera brister. Förutom ledstråket i golvet, så borde också glaspartierna i entrén markeras tydligare menar han. Som det är nu riskerar synskadade på flera ställen att gå in i en glasvägg eller glasdörr. Handikapporganisationer har också länge påpekat brister på bland annat handikapptoaletterna och placering av dörröppnare i sjukhusentrén. Hittills har inte mycket gjorts - men nu är förbättringar på gång. Västra Götalandsregionen har avsatt 60 miljoner kronor för att fram till 2010 förbättra tillgängligheten i regionens fastigheter. I entrén på sjukhuset i Borås pågår just nu ett arbete med att göra tydligare kontrastmarkeringar i trappan upp till andra våningen. Inom kort ska också ledstänger i trappor förlängas, dörröppnare sänkas - och en helt ny handikapptoalett byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista