Västra Götaland

Regionen satsar på vindkraft

Intresset för att bygga vindkraftverk blir allt större.
Västra Götalandsregionen har nu planer på att bygga 17 vindkraftverk i länet, bland annat i Svenljunga.

Igår presenterade Västra Götalandsregionen planer på att bygga 17 vindkraftverk. Fyra av dem kan hamna i Sjuhärad, vid naturbruksgymnasiet i Svenljunga.

Ett eller flera vindkraftverk vid varje naturbruksgymnasium i Västra Götaland skulle ge regionen hälften av all den energi som förbrukas på sjukhus och andra ställen.
År 2020 skall 49 procent av Sveriges energi vara förnyelsebar, enligt EU’s krav.
Fför att klara det är en stor utbyggnad av vindkraften nödvändig, vilket också kommer att märkas i Sjuhärad.
Bland de energibolag som nu väljer att satsa stort på vindkraften finns Göteborg Energi. Bolaget har planer på att bygga ett 100-tal nya vindkraftverk runt om i hela västsverige de närmaste tio åren.
Några av dem kan hamna på Lygnersvider, som är ett stort naturområde väster om Sätila i Marks kommun.
Göteborg Energi vill nu ha bygglov för att sätta upp en vindmätningsmast i området och bolaget har bjudit in till informationsträffar som kommer att hållas på Sätilaskolan och Ubbhultsskolan nästa vecka.
Som Radio Sjuhärad berättat tidigare undersöker Göteborg Energi också ett område i Slättaryd utanför Sandhult i Borås kommun, som kan bli aktuellt för ett vindkraftverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista