Borås

Konstmuseichef vill behålla skulpturer

Borås har den senaste veckan inte bara dragit till sig uppmärksamhet för Pinocchiostatyn utan också för alla de skulpturer som just fyller framför allt centrum. De flesta är inlånade för skulpturfestivalen, men konstmuseichefen Hasse Persson skulle gärna behålla dem.

Några av skulpturerna kommer att bli kvar i Borås. Kommunen har redan köpt Marianne Lindberg de Geers kanin, Kaarina Kaikonen har skänkt sitt klädstreck God dag, Sean Henrys liggande självporträtt utanför Högskolan verkar också vara på väg att stanna, kanske med hjälp av en donator och Claes Hake är villig att tills vidare låta sin Dogon, evighetsporten, stå kvar i Stadsparken.

Några kommunala pengar till att köpa in ytterligare någon skulptur, finns inte, säger det ansvariga kommunalrådet, Morgan Hjalmarsson (fp).

- Vi kan ju inte skrapa ihop tio miljoner för att behålla de här skulpturerna och det var inte tanken från början heller. Utan tanken var ju då att vi skulle ha en skulpturfestival och sen kanske vi hittar några av de här skulpturerna vi skulle kunna köpa, säger Morgan Hjalmarsson (fp).

- För de här tio miljoner kronorna skulle vi få den bästa i staden i Sverige på skulpturområdet utanför stockholm, säger konstmuseichefen Hasse Persson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista