Borås

Kritik mot sopimport

Import av sopor från Norge till Borås för att göra biogas får nu kritik. 

Transporterna är långa och energikrävande, men avtal är avtal och transporterna kommer inte att stoppas.

Varje månad går tio lastbilar från Norge lastade med vardera 27 ton sopor. Resan är på 180 mil och långtradarna gör av med 900 liter diesel på varje tur.

Transporterna får kritik av Sten Karlsson, lektor för Fysisks resursteori på Chalmers i Göteborg, det skriver Göteborgsposten.
Han anser att sopimport till Borås från Molde låter fruktansvärt extremt.

Soporna har lågt energivärde och enligt Sten Karlsson resulterar transporterna av soporna till Borås stora i samhällskostnader i from av energi, stor beslastning på vägar och miljö och olyckrisken under transporterna.

Kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulrik Nilsson, håller med om att avtalet med den norske sopleverantören kan ifrågasättas - men att det nu måste fullföljas.

– Avtalet kom till i en tid när vi byggde ut biogasen, och man var osäkra på att tillräckligt många i närheten sorterade så att man kunde göra biogas på det. Skulle avtalet tecknats idag hade man nog inte gjort det.

Men att riva upp avtalet är inte aktuellt säger Ulrik Nilsson.

– Det finns ju ett ingånget avtal... och sen när det är dags igen (att upphandla sopråvara) så tecknar man en annan typ av avtal med en närmre leverantör.

– Hade man kunnat börja om nu tror jag inte att man hade tecknat det här avtalet.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista