radonhus

Drömhuset blev en mardröm

Ett par i Gällstad känner sig lurade efter att de köpt ett hus med höga halter av radon. Trots garantier i kontraktet får de inte hela saneringen betald.

Annika Löfwall och Alf Karlsson i Gällstad trodde att de hade gjort en bra husaffär, men huset visade sig innhålla för höga halter av radon.

Enligt köpekontraktet skall säljaren bekosta saneringen om radon upptäcktes.
Men en riktig sanering kostar 108.000 kr och säljaren vill bara bekosta en billigare ventilationsåtgärd.

Husköpet
Det var förra sommaren som Annika och hennes sambo Alf köpte stenhuset utanför Gällstad.
De misstänkte från början att huset innehöll radon eftersom det är byggt av blåbetong.
Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Det luktar inte, syns inte och smakar inte, och det enda sättet att ta reda på om huset innehåller radon är att göra en mätning.

Mätningen genomfördes av mäklaren på Svensk fastighetsförmedling. Den indikerade att det fanns radon i huset, men att halterna inte överskred gränsvärdet.

Men Annika och Alf var inte övertygade. Därför skrev de in en extra klausul i köpekontraktet som innebär att om radonhalten senare visade sig vara för högt, skulle säljaren bekosta en sanering.

Och det är det här tvisten nu handlar om: vad innebär en radonsanering?

Tvisten
Säljaren anser att en sanering innebär att borra upp ventilationshål runt fönstren, men då kan saneringsföretaget inte ge Annika och Alf några garantier på att radonet verkligen försvinner ur luften.
Dessutom är paret rädda att värmekostnaderna kommer öka eftersom en del varmluft försvinner vid vädring.

Annika och Alf vill istället att en värmeväxlare ska installeras som tar vara på värmen när luften ventileras, men det skulle kosta minst 108.000 kronor.
Då går i och för sig Länsstyrelsen in med 15.000 kr och säljaren har erbjudit sig att betala 15.000, men det återstår ändå 78.000 kr kvar att betala som paret i så fall får stå för.

– Vi är väldigt väldigt både ledsna och besvikna. Vi tyckte att vi hade gjort vad vi kunde för att gardera oss från det här, säger Annika Löfwall.

Säljarens mäklare, Svensk fastighetsförmedling i Ulricehamn, vill inte kommentera fallet, men säger att garantin som skrivits in i kontraktet är en standardklausul som ofta används.

Under måndagen har Annika Löfwall och Alf Karlsson träffat motparten, och man har nu nått en ny uppgörelse som båda sägs vara nöjda med.

Exakt vad uppgörelsen innebär vill dock Annika Löfwall inte gå in på.

Många fallgropar i husköp 
För de flesta som köper ett hus handlar det om livets absolut största enskilda affär, och även om man försöker gardera sig finns det fallgropar.

Måste man då vara byggingenjör eller rent av jurist för att köpa ett hus idag utan att hamna i problem?

Lars Assbring som chefsjurist på är menar att den här typen av problem är mycket vanliga. Han poängterar att det ligger ett stort ansvar hos köparen.

– Säljaren kan normalt sett bara upplysa om det han känner till, men av köparen förväntar man sig att han har en undersökningsplikt, och det är där svårigheterna inträffar.

Enligt Lars Assbring saknar tyvärr många köpare de kunskaper om bostäders brister man borde ha för att vara säkra på att klara sig undan senare problem.

– Man ska utgå ifrån att man inte är tillräckligt kunnig, och anlita en sakkunnig för att vara trygg. Gör man inte det får man i regel stå sitt kast sedan, säger Lars Assbring.

Caroline Stenman
caroline.stenman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista