Svenljunga

Svenljunga kommun satsar på solvärme

Mårdaklevs skola är den första av kommunens fastigheter som nu får solpaneler monterade på taket. Skolans gamla oljepanna har lyfts ut och ersatts av en pelletsanläggning i kombination med solpaneler.

Mårdaklevs skola är den näst sista av Svenljunga kommuns fastigheter som blir av med sin oljepanna, men alltså den första som får solpaneler. Kommunens arbete med konvertera från olja till framför allt fjärrvärme och pelletsanläggningar har pågått i tio år och kan alltså snart avslutas.

Efter Mårdaklevs skola återstår bara Håcksviks skola, som ska åtgärdas i höst. Sen är all oljeuppvärmning borta från kommunens fastigheter, vilket innebär stora vinster för kommunen.

- Både pengar och miljö. Framförallt miljö, det är ju den viktigaste biten, säger Mats Håkansson, energiansvarig på tekniska kontoret i Svenljunga. 

Om kommunen ska fortsätta satsa på solvärme avgörs enligt Mats Håkansson delvis av hur lyckad satsningen blir på Mårdaklevs skola.

Barnen på Mårdaklevs skola är i alla fall överense om att det är bra med solvärme.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista