Mark

Brister i stöd till ADHD

Psykiatrins stöd till familjer med barn som fått diagnosen ADHD, brister i Marks kommun.

Efter att ett barn eller en ungdom blivit utredd på Barn- och ungdomspsykiatrin och fått diagnosen ADHD upplever många föräldrar att de inte får hjälp med att ge rätt stöd till sitt barn.

- Man fullföljer inte den hjälp som behövs, säger specialpedagog Monika Karlsson.

Monika Karlsson har både professionella och personliga erfarenheter av barn och ungdomar med ADHD. Hon har en vuxen son med diagnosen och i sitt arbete som specialpedagog möter hon också många barn och ungdomar med ADHD.

ADHD är ett neurologiskt funktionshinder som ofta innebär hyperaktivitet och koncentrationsproblem. Risken för konflikter är stor för de barn och ungdomar som har diagnosen, vilket förstås också ställer stora krav på föräldrarna.

Därför tycker Monika Karlsson att det är synd att föräldrar hon möter upplever att de inte får tillräckligt stöd från Barn- och ungdomspsykiatrin i hur de ska bemöta sina barn i vardagen.

I skolan kan man få bra hjälp av elevvårdsteamen, men hur man kan hjälpa barnet hemma på bästa sätt, kan alltså vara svårare att få hjälp med:.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista