Alkoholvanor

Sådana föräldrar - sådana barn

Firandet efter skolavslutningarna i går gick lugn till - trots att det inte saknades alkohol, vare sig bland äldre eller minderåriga ungdomar. Radio Sjuhärad träffade några 16-åringar strax efter deras skolavslutning igår och de intygade att det för de flesta inte är svårt att få tag på sprit.

Igår var det fest för många skolungdomar. Dels för dom som tog studentexamen och har tillträde till alkohol på krogen - och för de yngre ungdomarna som slutade årskurs nio, mellan 15 och 16 år gamla.

Ofta är det den illegala alkoholförsäljningen som uppmärksammas - men det förekommer också att föräldrar eller äldre bekanta och syskon bjuder eller köper ut från Systembolaget.

En lyssare som hört av sig till Radio Sjuhärad menar att det kan vara ett plus för föräldrar att veta vad deras tonåringar dricker och att man vänjer dom vid att det finns alkohol i samhället.

Men Jessica Johansson, utredare på Folkhäsloinsitutet menar att forskning visar att föräldrar med en tillåtande attityd till alkohol också får ungdomar som inte bara dricker mer i unga år utan också som äldre och därmed också riskerar att i vuxen ålder drabbas av alkoholrelaterade skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista