Borås

Borås positivt till kyld mat

Kommundelarna i Borås är positiva till att införa kyld enportionsmat inom hemtjänsten.

Det framgår av remissvaren från de tio kommundelsnämnderna på den kostutredning som genomfördes förra året.

I kostutredningen lyfts flera fördelar med den kylda enportionsmaten fram. Bland annat så slipper man problemet med varmhållning av mat, hemtjänsttagarna får fler maträtter att välja mellan och maten behöver inte behöver köras ut varje dag, eftersom pensionärerna kan förvara portionsförpackningarna i kylskåpet.

Remissvaren som nu kommit in visar att samtliga kommundelar förordar införandet av kyld mat. Men kommundelsnämnderna i Fristad och Viskafors vill att den bara ska vara ett komplement och att nylagad, varm mat även fortsättningsvis ska levereras så långt det är möjligt utan att värmen sjunker för mycket.

I dagsläget är det tre kommundelar som köper kylda portionsförpackningar: Dalsjöfors, Brämhult och Trandared. Levarantör är Samhall, som producerar maten i Sala - 40 mil från Borås. De flesta kommundelarna tycker att Borås bör satsa på att bygga upp ett eget kök för produktion av den kylda maten, vilket enligt kostutredningen skulle kosta upp mot två och en halv miljoner kronor.

Några kommundelar tycker att det alternativet behöver utredas bättre innan de kan ta ställning.

Enligt den kostnadsberäkning som gjorts skulle kylda matportioner lagade i egen regi av kommunen bli mellan 5 och 9 kronor billigare per portion än den varma maten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista