borås

Morddömd vill ha straff tidsbestämt

En man i 60 års åldern som dömts för ett uppmärksammat mord i Borås för femton år sen vill nu ha sitt straff tidsbestämt. När tingsrätten i Örebro nu ska ta ställning till mannens begäran så det är en sorglig historia som rullas upp.

Inför beslutet har en psykiater utrett den morddömde mannes liv. Utredningen visar en otrygg och våldskantad barndom och uppväxt.

Fosterhem och droger
Redan som tvååring blev han omhändertagen av sociala myndigheter eftersom mamman inte klarade att ta hand om honom. Han hamnade i fosterhem, barnhem och familjehem. Flera präglades av ett tufft klimat med pennalism och aga.

På barnhemmet började han redan som sjuåring berusa sig med lösningsmedel via äldre kamrater och alkohol fick han som 14-åring från familjen där han var placerad. Skolan fick han hoppa av i förtid på grund av svårigheter att koncentrera sig, aggressivitet och psykiska problem.

Skulle knarka ihjäl sig
Problemen fortsatte och han hamnade i en karusell av missbruk och kriminalitet med sitt första fängelsbesök redan som tonåring. Mannen bildade så smånigom familj men frun var också missbrukare och det gemensamma barnet omhändertogs av myndigheterna. Till slut bestämde paret sig för att sälja allt de hade och flytta till Amsterdam för att knarka ihjäl sig. Men när bohaget skulle säljas fick de vad de själva såg som ett skambud - något som ledde till att en person dödades och mannen dömdes till livstids fängelse.

Ann-Christin Lundberg
ann-christin.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista